Više o nama

O KUGLAMA

Ako se Bosna i Hercegovina može pohvaliti nečim što se može pronaći na još vrlo malo lokaliteta u svijetu, onda bi to svakako bile kamene kugle u Zavidovićima.

Ovo najveće nalazište kamenih kugli u Evropi, je bez dileme i najmisterioznije mjesto u čitavoj zemlji, s obzirom na to da niko sa sigurnošću ne može da kaže, kako su ove kugle savršeno preciznog oblika, koje izgledaju kao da ih je neko nacrtao, dospjele na ovo mjesto.

NASTANAK KUGLA

Postoji nekoliko teorija o tome kako su ove kugle nastale. Neki vjeruju da predstavljaju ostatke meteorita, drugi da su ih napravile neke drevne civilizacije.

Ono što je posebno zanimljivo je da su mnoge kugle poredane uz potok u šumi što ih čini dodatno primamljivim za posjetiti i uvijek se nalaze veoma blizu jedna druge.

Geolozi su pokušavali dokazati da je priroda napravila taj savršen oblik, a arheolozi su pokušavali opovrgnuti ih. Svako ima svoju teoriju i nisu se mogli dogovoriti.

Arheolozi kažu da u cijelom svijetu postoje kamene kugle od tri različita materijala – granita, vulkanske stijene i od pješčara. Zavidovićke kugle bi trebale biti od kamena pješčara. Analizom materijala u SAD-u i Rusiji dokazano je da 90 posto posjeduju što pješčar ima, ali deset posto je ono što ga on nema, a to su kalcij-karbonat i mangan. Zbog čega dolazimo do pretpostavke da su neke stare civilizacije drobile stjenski materijal dodavale ga u kalupe zemljane, dodavali kalcij-karbonat, jer daje čvrstoću i mangan koji je najbolji vezivni materijal.

IZVOR POZITIVNE ENERGIJE

Inače, kugle ovog tipa, u Južnoj Americi su veoma značajne među lokalnim plemenima, i svaki put kada se raspravlja oko donošenja bitne odluke za čitavo pleme, uvijek se to radi pored kamenih kugli. Razlog za ovo je taj što su prema njihovom vjerovanju, kamene kugle veliki izvor pozitivne energije, koje utiču na njihovu auru, centralni nervni sistem, te im omogućavaju bolju koncentraciju i smirenost, neophodne za donošenje bitnih odluka.

Stoga, ako imate određenih problema, a nađete se na ovom mjestu, zagrlite ove kugle i dopustite da vam prenesu svu svoju energiju. Čak i ako ne vjerujete u ove stvari, ne košta ništa probati, zar ne?

ZDRAVSTVENI FENOMEN

Još jedna nevjerovatna stvar kamenih kugli je njihov uticaj na zdravlje čovjeka. Kako kažu mještani ovog kraja, na ovom prostoru gotovo da nema teških bolesti, a narod je prilično zdrav i dugovječan.

Mnogi ljudi koji su dolazili na ovo mjesto, teško hodajući, a potom izlazili iz njega, osjećajući se mnogo bolje.